Hva er forskjellen på et MasterCard og et Visa-kort?

Messi eller Ronaldo? Sjokade eller Nugatti? MasterCard eller Visa? Evige spørsmål alle sammen. De to sistnevnte er kredittkorttyper og selv om det ikke er så altfor stor forskjell på dem er det likevel et par ting som er viktig å vite når man skal velge kredittkort. Det finnes flere kredittkortselskaper der ute, men det er absolutt Visa og MasterCard som er de to største.

Visa og MasterCard i Norge

zahlungsartenDet er ikke mye som skiller de to store gigantene annet enn hvor de aksepteres som betalingsmiddel. Ikke alle butikker aksepterer kredittkort som betaling og dette av ulike grunner. Elektroniske betalingstjenester for butikker koster penger, og det koster da ekstra jo flere korttyper som skal aksepteres. I disse tilfellene er det ofte små butikker, spisesteder eller andre utsalgssteder som gjerne bare har støtte for vanlige debetkort. Her er Visas debetkort akseptert i hele Norge, så å si uten unntak. Visas kredittkort derimot er ikke like viden akseptert, men har i løpet av de siste årene blitt mer og mer vanlig.

På verdensbasis aksepteres MasterCard flere steder enn Visa. Dette er ikke tilfellet i Norge. Her til lands er Visa nærmest synonymt med debetkort, men det er likevel mange banker som tilbyr Visa kredittkort. MasterCard finnes utelukkende som kredittkort.

Bankene bestemmer

Selv om Visa og MasterCard er ulike kortselskaper betyr ikke det at det er de som bestemmer betingelser som renter og kreditt for kortene. Det er det bankene som gjør. Det eneste disse selskapene behandler er selve betalingsprosessen, altså den tekniske overføringen av penger ved kjøp på nett eller i butikk. Bankene bestemmer selv hvor høy kredittgrense de vil tilby deg, hvilke renter som gjelder og andre avgifter tilknyttet kortet. Hvilke korttyper banken velger å føre bestemmer de selv.

Fordelen varierer

De to ulike korttypene har ulike fordelsprogrammer. Disse varierer fra kort til kort, hvor noen tilbyr rabatter på for eksempel drivstoff eller varer på bensinstasjoner. Andre kort gir deg mulighet for cashback på varekjøp, det vil si at man får deler av kjøpsbeløpet igjen i form av rabatt eller verdipoeng. Norwegians Visa-kort er eksempler på dette, hvor man på hvert varekjøp får igjen 1% (eller 20% ved kjøp av flyreiser) av beløpet i form av såkalte CashPoints, som igjen kan benyttes ved kjøp av flybilletter.

Undersøk hvilke kort som møter dine behov og velg deretter. Likevel er det ikke sagt at du må velge enten eller, det går fint an å ha både kredittkort fra Visa og MasterCard.